Nyírjuk a füvet - akkumulátoros fűnyíróval

akkumulátoros fűnyíró sövényvágó riwall panka&pietro

A múltkor a fodrásznál voltam, amikor arról beszélgettek a fodrászok egymás között, hogy ők márpedig a madzag nélküli hajvágógépet szeretik. Akik még most is a madzagost preferálják, valószínűleg lemaradtak arról, hogy már sokkal jobbak lettek az akkumulátorok, és ugyanolyan erő van az akkumulátoros hajvágógépben, mint a madzagos társaiban. Azt mondták, legszívesebben mindenből akkusat használnának. Megértem őket, én is nyírom 4 fiú haját itthon géppel, és már rég lecseréltük a madzagos hajvágót akksisra.

No, de nekem erről a beszélgetésről más is eszembe jutott. Mégpedig a fűnyíró. Nem a hajnyírás - fűnyírás párhuzam miatt :), hanem mert egy pár éve ott is akkumulátoros gépre váltottunk, és mondanom sem kell, nagyon bejött, töredékére csökkentette a fűnyírás időtartamát.
Nem kicsi a kertünk, kb. 1000 nm füvet kell levágni minden héten, és elég sok kerülgetni való fa, bokor van. A korábbi madzagos fűnyírót úgy használtuk, hogy négy konnektorba kellett bedugni, mire körbeért az ember, egy (de inkább kettő egymáshoz csatlakoztatott) meglehetősen hosszú kábelt kellett húzni-vonni. És akkor jönnek a fák, amiket nem lehet a madzag miatt akárhogy kerülgetni, különben kötésminta lesz belőle... Általában kétszer 2-3 óra kellett a fűnyíráshoz.

 

Az idő, mint szűk keresztmetszet

Sok dologban, így a kerti munkában is irtó fontos a hatékonyság. Ha sok idő, ha macerás a kerttel foglalkozni, csak nyűg lesz (jajj, jöjjön már egy kertész, ezt nem lehet győzni...), de ha jól ki vannak találva a folyamatok és a gépek, örömét leli az ember a két keze munkájának eredményében!
Nagy könnyebbség az akkumulátoros gépeknél, hogy nem igényel különösebb előkészületet, és ugyanolyan gyorsan el is lehet pakolni. Mire kitekernéd az összes hosszabbítót, kivinnéd a létrát, vagy töltögetnéd a benzint, itt már le is vágtál egy adag füvet vagy sövényt. Így könnyebben nekiáll az ember, ha van egy kis ideje, nem kell az egésszel egyszerre végezni.
 

Az akkumulátoros fűnyíróban az a jó, hogy

  • mivel nincs madzag, nem kell a kert leghátsó sarkához még egy hosszabbítóba bedugni a kábelt, hogy elérjen oda is (halkan jegyzem meg, hogy csak kültéri kábelt szabadna használni (!), ami nem olcsó)

  • bárhogy lehet vele forgolódni, nem kell nézni, hogy melyik oldalon van a madzag

  • könnyű vele fák, bokrok körül is nyírni

  • gyorsabb vele a fűnyírás, mint egy madzagossal (ami korábban két délelőtt volt a madzagkipakolás, másik konnektorhoz átállás, fakerülgetés miatt, most már csak egy óra)

  • sokkal halkabb és könnyebb (15 kg), mint egy benzines fűnyíró (25-30 kg)

  • nem fáraszt le annyira a fűnyírás, mint egy nehéz benzines géppel (hiába az önjáró funkció a nehezebb benzines gépeknél, az csak előre menetben és akadálymentes terepen segítség, leginkább ilyen helyre való)

  • könnyű beindítani (én lányként azért óckodom egy benzines gép berántásától, a benzinnel kapcsolatos teendőktől)

  • nem kell a benzingőzt szagolni (sem a fűnyíró embernek, sem a környezetének)

 

Meddig bírja az akkumulátor egy töltéssel?

Ez eléggé kulcskérdés, nagyobb telek esetében mindenképp. Mert hiába bírja 20 percig, ha nekem egy óra az egész telken levágni a füvet, és ha nekiállok, szeretnék végezni is vele. Az a jó hír, hogy ma már van olyan akksi, ami elég sokáig bírja, így már érdemes ebben gondolkodni! A mi fűnyírónkkal most 70 percig lehet dolgozni (6 Ah, 40 V)!

 

 

Van-e elég ereje az akkumulátoros fűnyírónak?

Az általunk forgalmazott szénkefe nélküli PowerMax motorokkal szerelt akkus gépek szénkefés társaiknál lényegesen nagyobb teljesítményre képesek. A benzinmotoros gépek erejével vetekszenek. Ezekkel szemben viszonyt előnyük, hogy nem kell hozzá olaj, benzin, gyújtógyertya, szűrő, nincs károsanyag kibocsátás, nincs szervizköltség, és nagyon alacsony a vibráció szintje, mivel nincs súrlódó alkatrész. A gép erejét az állandó forgatónyomaték biztosítja, amit az elektronikus vezérlés szabályoz. A motor csak annyi energiát használ, amennyi az adott terhelésnél szükséges. Ennek köszönhetően azonos erő áll rendelkezésre alacsony, illetve magas fordulatszámnál. Ezzel jelentősen növekszik az akkumulátor üzemideje is.

 

Milyen gyakran érdemes nyírni a füvet?

Mi hetente nyírjuk a füvet, és azt látom, hogy egy hét alatt éppen annyit nő, amennyit kényelmesen le lehet vágni (akár mulcsozni is lehet). Még egy nagy kertnél, több gyerek mellett is könnyen szakítunk rá időt, mert föl van töltve az akkumulátor, és azonnal neki lehet állni. Van, aki azt mondja, a benzines fűnyíró azért jó, mert az ereje miatt ritkábban is elég nyírni vele a füvet. Nekem viszont az a tapasztalatom, ha tovább hagyjuk, könnyebben gazosodik, sokkal több idő és energia levágni, és állandóan üríteni kell a fűgyűjtő kosarat (mulcsozásra már alkalmatlan ez a nagy fű).

 

Ha már van egy ilyen akksis gépem, nem használhatom-e másra is az akkumulátorát?

Dehogynem! Az általunk forgalmazott Riwall akkumulátoros rendszernél fűnyírón kívül használhatod az akksit

A fűnyíró-csere kapcsán lecseréltük a sövényvágónkat is madzagosról akksisra. Ég és föld. Sokkal könnyebb és lényegesen gyorsabb úgy a munka, hogy nem a madzagra kell figyelni, hogy jajj, el ne vágja az ember. Nálunk 45 m sövényt kell karbantartani. És persze itt is jön az „elég hosszú-e a madzag” probléma, pláne, ha az utcafronton van a bokorsor, a világ összes konnektorától jó távol... :) Volt benzinesünk is, ott a benzin-mizéria sem jobb: jajj, régi a benzin, és persze pont nincs itthon elég, jajj, kifogyott az olaj...

Óriási segítség a magassági sövényvágó is, mert egy létrát végigpakolgatni fél méterenként nagyon sok fölösleges idő, arról nem beszélve, hogy a talaj sosem vízszintes, a létra tetején billegni pedig nem jó dolog.

 

Aki mostanában gondolkodik kerti gépek vásárlásán, akár csak egy fűnyírón, szívből ajánlom, hogy fontolja meg az akksis rendszert. Ha felmerül a lehetőség, hogy valamelyik másik gépre is szükség lehet később, akkor mindenképp! Bosszankodásmentes, jóleső munkához jó gépre van szükség, ezeket a kerti gépeket pedig sokszor használjuk tavasztól őszig minden évben.

 

 

Panka