Húsvéti kalács
Apukám sokszor elmesélte, hogy a nagymamája húsvét reggelén mindig elvitte a húsvéti kalácsot az ételszentelésre, és mire ők felébredtek, már ott várta őket az asztalon...
Bár erről nem szólt a történet, azt sejtem, hogy a dédimamám maga sütötte azt a bizonyos kalácsot. Idén először itthon sül a mi kalácsunk is. A sógornőmtől, Esztertől kaptam egy fonott kalács receptet. Az összetevőket kenyérsütő gépben dagasztottam-kelesztettem, közben néhány madzagon begyakoroltam a fonást (itt egy jó kis videó hozzá). A receptet pár alkalom után kicsit módosítottam. Íme az én receptem, amiből 2 kalács lesz:
- 255 ml langyos tej
- 50 g vaj
- 1 tojás
- 500 g liszt
- 5 g só
- 75 g cukor
- 15 g élesztő
Bő másfél óra alatt megkel a tészta a kenyérsütő gépben. Ha készen van, lisztezett desztára borítom, és 12 részre vágom.
Egy kalácshoz 6 részt használok fel. Mindegyiket kilapítom, és összesodrom. Az összesodort nudlikat a videó alapján összefonom.
A kész kalácsokat sütőpapíros tepsibe teszem, és cukros tejjel megkenem. Légkeveréses sütőben 180 fokon 20 percig sütöm.
Érdemes kipróbálni! :)
Szép húsvétot kívánunk mindenkinek!