Áldás vagy átok? Gyógynövény vagy idegméreg?
A környezetemben korábban senki nem volt allergiás a parlagfűre, azt hiszem, meg sem ismertem volna ezt a növényt. Aztán találkoztam valakivel, aki nagyon-nagyon allergiás rá, így most már tudom (dehogy tudom, csak tudni vélem), hogy milyen ez. Aki nem ismer ennyire durván allergiás embert, az talán nem is sejti - még akkor sem, ha ő maga allergiás, de sokkal kevésbé érzékeny az ambrózia pollenjére.
Nem vagyok orvos, csak a témával kapcsolatos tapasztalatait írom le.
Tévhitek
- Sok helyen olvasni mostanában, hogy miért kell bántani szegény parlagfüvet, mikor az tulajdonképpen vitaminokkal teli gyógynövény, és hogy nem is a parlagfű pollenje okozza a bajt, hanem a nagyméretű pollenjére rátapadó szmog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy alig forgalmas, csendes vidéki faluban ugyanolyan brutális tüneteket okoz a parlagfű, mint egy nagyvárosban élő embernek, akár van benne C-vitamin, akár nincs.
- Olyant is hallottunk már, hogy a bükki füvesember, Gyuri bácsi szerint is gyógynövény a parlagfű. Ismerjük a könyvét, megnéztük a honlapját, egy szóval sem ír a parlagfűről, mint gyógynövényről, vagy annak bármilyen pozitív hatásáról.
- Szokták azt is mondani, hogy azért érdemes kecsketejet inni, mert a kecske megeszi a parlagfüvet, és így a tejjel ez is belénk kerül, így védettséget nyújt az allergia ellen. Nos, a kecske szinte mindent megeszik, de a parlagfüvet még véletlenül sem. Egy parlagfűvel borított rétről egy falatot sem eszik, sőt, a bebálázott réti szénából is kitúrja azt. Kecskét egyébként a tüdőszanatóriumok mellett tartottak régen, mert megfigyelték, hogy a kecsketej jó hatással van a tüdőbetegek gyógyulására.
- Egy-két véleményvezér elhitette a tömegekkel a parlagfű allergiában szenvedők gyógyításával kapcsolatban, hogy a parlagfüvet inkább fogyasztani kéne magas C-vitamin tartalma miatt, és teát főzni belőle, sem mint tűzzel-vassal irtani. Ezzel szemben aki allergiás, a parlagfű pollenjére allergiás, a növény zöld részének ehhez semmi köze. Ezt az is igazolja, hogy az allergiás ember, amíg nem virágzik a parlagfű, semmiféle allergiás reakciót nem mutat. A szegedi egyetem kutatói megvizsgálták a növényt, és idegmérget mutattak ki benne. A kísérleti állatok a vizsgálat során magas fokú idegkárosodást szenvedtek egyéb szervi elváltozások mellett. Olvassátok el a szegedi egyetem kutatóinak írását!
Ha egyébként igaz lenne, hogy meg szabad enni a parlagfüvet, azt sokkal kisebb területen is meg lehetne termelni, és még a virágzás előtt le lehetne aratni. Az utak menti poros, piszkos parlagfüvet ettől függetlenül egész nyugodtan le lehetne vágni, abból még senki nem akart gyógyteát készíteni.
Tünetek:
A parlagfű-szezon augusztus elejétől szeptember végéig tart. A csúcsa szeptember első hete (éljen az iskolakezdés a legnagyobb koncentrációban!). Aki „érzékeny allergiás”, az már 10-20 pollen / m3-től is rosszul van, a csúcs időszakban 300-400 pollen / m3 az országos átlag, egy parlagfűvel terheltebb területen (pl. Alföld) ez akár ennek a többszöröse is lehet! Ha fúj a szél, még durvábbak a számok.
Azon kívül, hogy folyamatosan folyik az ember orra, viszket a szeme, szájpadlása, csak a száján kap levegőt... a nagyobb baj az, hogy begyullad a tüdeje is, és nem kap rendesen levegőt. Oxigénhiányos állapotba kerülhet több hónapra, ha nem kap évente megfelelő tüdőgyógyászati szakellátást, és nem menekül parlagfűvel kevésbé telített, erdővel borított hegyek közé.
Keresztallergia:
Egy olyan ember esetében, aki már erősen allergiás, a szervezet olyan védekező mechanizmust alakít ki a parlagfű pollennel szemben, hogy már egyes ételek - amiknek a fehérjemolekulája csak igen kis mértékben tér el a parlagfű pollenjében található fehérjemolekulától - képesek keresztallergiás reakciót kiváltani.
A parlagfű-szezonban bizonyos ételek, anyagok szervezetbe kerülése már alacsony pollenkoncentráció esetén is felerősíti az allergiás tüneteket. Ilyenkor elsősorban nem az orr nyálkahártyáját ingerli a pollenhez hasonló ételfehérje, hanem a vérrel a tüdőbe kerül először, ahol asztmás légszomjat idéz elő. Tapasztalatok alapján összeállt egy lista az ilyenkor kerülendő ételekről:
-
paradicsom(!), tök, cukkini
-
dinnye
-
körte(!) - van olyan fajta is, amivel nincs gond, de nem tudjuk, melyik
-
szőlő - van olyan fajta is, amivel nincs gond, de nem tudjuk, melyik
-
banán, citrom, narancs
-
szeder(!)
-
mogyoró
-
petrezselyem(!)
-
zeller(!) - vigyázat, leveskockában, zacskós levesekben előszeretettel használják
-
csoki, nutella, kakaó – kávéval nincs gond, sőt csökkenti a tüneteket, mert vízhajtó hatású
-
sör, alkohol
-
tehéntej – a kecsketejjel nincs gond, mivel a kecske nem eszi meg a parlagfüvet
-
tehéntej származékok
-
füst aroma – felvágottak nagy részében van, a Pick Rákóczi szalámi viszont jó
-
máj, belsőségek
-
csípős, erős dolgok
-
méz
-
mustár
-
fahéj
-
gomba(!)
-
mentolos dolgok (rágó, fogkrém...)
-
úgy általában a tartósítószer, aroma, színezék, illatanyag nem tesz jót
A felkiáltójelesek nagyon erősen allergizálnak ilyenkor. Ez azt jelenti, hogy pl. a paradicsomot felvágva megfogni sem szabad, mert a paradicsom leve beszívódik a bőrön át a szervezetbe, és máris hat. Gombát sem szabad kesztyű nélkül mosni, pucolni. A felkiáltójelesek főzése esetén keletkező gőz beszippantása is hatásos.
Egyéb allergiát erősítő anyagok:
- faforgács
- száraz fa kérgén megtelepedő spóra, pollen por
- füst
- jól be tudja raktározni a pollent az állatok szőrzete, emberek haja, ruhája
Mit lehet egyáltalán ilyenkor enni/inni?
-
alma szörp
-
kávé kecsketejjel
-
almáspite, almakompót (fahéj nélkül)
-
rántott hús, fasirt, sült hús, pörkölt paradicsom nélkül
-
rizs, krumpli
-
tészta
-
rakott krumpli kevés tejföllel, jól átsütve, lehetőleg nem füstaromás virslivel
-
gulyás leves, húsleves
-
őszibarack, szilva
-
zsíros kenyér pirosarannyal
-
hagyma
-
paprika
-
palacsinta barack lekvárral vagy hortobágyi palacsinta
-
vanília fagyi
-
igazi füstölt kolbász aroma nélkül
-
tojás
Nemrég lefűkaszáltam egy parlagfüves területet, amit a tulajdonosa nem kaszált, hozzánk meg nagyon közel volt (lásd a fenti képen). Ezt volt a harci szerkóm: hosszúgatya, hosszúujjú ing, kesztyű, pormaszk, szemüveg, napisapi, fülvédő
Védekezés:
-
Egyszer egy orvos azt javasolta, hogy a beteg szervezete 5 évig ne találkozzon parlagfűvel, és akkor elfelejti ezt a reakciót. Ehhez 3000 m fölött kéne élnie ennyi ideig. Ha ezt nem is tudja kivitelezni, ilyenkor érdemes minél többet párás, erdős helyen vagy tengerparton, magas hegyen (Tátra) lenni, patakvölgyben sétálni...
-
Gyakori hajmosás, arcmosás, ruhaleporolás. Lakásban levegőtisztító.
-
Ilyenkor jólesik az allergiásnak a meleg, sós leves. Izotóniás italpor is hasznos, hogy pótolja a szervezetéből kiürülő anyagokat. Ennek hiányában érdemes magnéziumot szedni, mert az állítólag ilyenkor nagyon kifogy.
-
Két naponta futás a tüdő tisztítására. De a legyengült szervezetet pulzusmérő órával érdemes ellenőrizni futás során, nehogy túlterhelje az ember a szervezetét. Érdemes naponta ujjra csippenthető pulzoximéterrel ellenőrizni a vér oxigénszállító képességét is.
-
A porban elkeveredett pollenszemek is veszélyesek, kerülni kell a poros környezetet. Legalább fűnyírás közben és erősen szeles időben érdemes pormaszkot használni.
-
Illatosított zsepi használata kerülendő (pl. a dm-es 10-esével csomagolt zsepi teljesen illatmentes és kellően puha a napi több tucat orrtörléshez). Mindenféle vegyszer, illatosítószer kerülendő.
-
Béres csepp (+ C-vitamin)
-
Orr- és szájöblítés sós vízzel (előbbinél orrirrigátorral)
-
Gyulladáscsökkentő és tüdőtisztító tea
Hogy áll a parlagfű-helyzet?
Ezt a folyamatosan frissülő grafikont érdemes nézegetni!
A diagram adatait évről évre nyomon követve az derül ki számunkra, hogy a pollen-koncentráció szintje folyamatosan növekszik, ugyanis az utolsó két évben mért adatok mindig nagyobbak, mint a sokéves átlag. Pár éve még csak arról szóltak a cikkek, hogy a parlagfű allergiát az ebben szenvedő betegek száma alapján lehet, hogy népbetegséggé fogják nyilvánítani, ugyanis már 300-400 ezer parlagfű allergiás ember élt Magyarországon. Mára ez a szám több mint 2 millióra emelkedett.
Egy-egy allergiás beteg allergia szezon során naponta akár 40-50 db zsebkendőt is eltrombitálhat. Egy szezon alatt ez akár kb. 2000 db zsepi is lehet. (Elképzelhető, hogy milyen hatékonysággal tud egy ilyen ember dolgozni...) Ha a 2 millió allergiás ember szezononként elhasznál 2000 zsepit, akkor ez 3 Ft-tal számolva 12 milliárd Ft. És akkor még nem beszéltünk a gyógyszerekről. A kérdés tehát, hogy nem egyszerűbb-e levágni a parlagfüvet, mint hogy ez a 2 millió ember az orrát fújja. Valószínűleg azért nem vágják le az utak és a szántóföldek mentén a parlagfüvet, mert ez lényegesen többe kerülne, mint az allergiások kiadása. Hány embernek kellene még allergiássá válni, hogy belássák a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosai, hogy le kéne csapni a gazt?